Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010
❝ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΜΗΤΕΡΑΣ❞
ΠΡΩΤΟΝ ΝΑ ΤΟΥ ΠΑΡΕΧΩ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ , ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΤΟΥ , ΕΝΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΜΕΝΟ ΧΩΡΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΤΟΥ , ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ , ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΝΤΩΝ ΝΑ ΤΟΥ ΤΑ ΠΑΡΕΧΩ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΕ ΑΓΑΠΗ.
ΕΝΑ ΜΩΡΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΤΟΥ ΥΠΕΝΘΙΜΙΖΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙΣ ΣΥΝΕΧΩΣ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΦΟΣΙΩΣΗ ΣΟΥ ΓΙΑ ΑΥΤΟ , ΝΑ ΤΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙΣ ΠΩΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΒΡΙΣΚΕΣΑΙ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥ ΟΤΑΝ ΑΥΤΟ ΣΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΤΟ ΜΩΡΟ ΝΟΙΩΘΕΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΜΑΝΑ ΤΟΥ...
ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΩΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ ΣΑΣ.
ΠΑΝΤΑ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΜΑΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΣΟ ΠΙΟ ΥΠΕΡΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΗ ΓΙΝΕΤΑΙ , ΕΧΟΝΤΑΣ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΑΣΧΗΜΟ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ.
ΣΑΝ ΝΕΑ ΜΑΝΟΥΛΑ ΠΛΕΟΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΚΑΙ ΤΗΡΩ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΜΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΜΩΡΑΚΙ ΜΟΥ.
ΟΙ ΝΥΧΤΕΣ ΜΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΜΕΡΕΣ ΠΛΕΟΝ , Η ΚΟΥΡΑΣΗ ΑΦΟΡΗΤΗ... ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ , ΤΑ ΨΩΝΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΟΥ ΟΠΩΣ ΠΡΙΝ 2 ½ ΜΗΝΕΣ... ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΩΡΟ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟΡΓΗ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΝΤΩΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΘΥΝΗ ΩΣ ΓΟΝΙΟΣ.
ΟΛΗ Η ΚΟΥΡΑΣΗ ΜΟΥ ΦΕΥΓΕΙ ΑΝΤΙΚΡΥΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΟΜΟΡΦΑ ΤΟΥ ΜΑΤΑΚΙΑ ΝΑ ΜΕ ΚΑΡΦΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΡΟΖ ΤΟΥ ΧΕΙΛΑΚΙΑ ΝΑ ΜΟΥ ΧΑΜΟΓΕΛΟΥΝ.
ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ ΕΝΑ ΑΣΤΑΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΥΧΤΑ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕΡΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΠΟΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΟΤΕ ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΙΠΙΛΑ ΜΑΣ ΠΟΤΕ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΑΓΚΑΛΙΤΣΑ ΠΟΤΕ ΕΝΑ ΧΑΔΙ ΠΟΤΕ ΤΟ ΜΑΜ ΜΑΣ ΠΟΤΕ ΜΕΡΙΚΑ ΝΑΝΟΥΡΙΣΜΑΤΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΕΙ Ο ΥΠΝΟΣ ΔΟΚΙΜΑΖΩ ΠΛΕΟΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΚΑΙ ΞΕΡΩ ΠΟΤΕ ΤΟ ΜΩΡΟ ΜΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΧΑΔΙ ΑΓΚΑΛΙΑ ΜΑΜ ΑΛΛΑΓΜΑ Η ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΑΚΙ...
ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΝΣΤΙΚΤΟ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ Η ΜΟΝΗ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ , ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΠΟΤΕ ΕΙΣΑΙ ΝΕΥΡΙΑΣΜΕΝΗ ΑΓΧΩΜΕΝΗ ΕΞΑΝΤΛΗΜΕΝΗ Η ΣΤΕΝΑΧΩΡΗΜΕΝΗ ΕΙΔΙΚΑ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥ ΔΙΝΕΙΣ ΣΗΜΑΣΙΑ ΝΟΙΩΘΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΡΡΙΨΗ Η ΒΑΡΕΜΑΡΑ ΚΑΙ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΚΛΑΙΕΙ...
ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΕΧΩ ΑΔΕΙΑ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΒΓΑΖΑ ΠΕΡΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΟΝΗ ΜΟΥ??? ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΑ ΗΔΗ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΩ ΚΑΠΟΙΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΚΑΤΙ ΑΜΕΛΩ ΔΙΟΤΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΚΟΙΤΑΩ ΤΟ ΝΙΝΙ ΜΟΥ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ...
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΛΕΟΝ ΔΙΟΤΙ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΑ ΚΟΥΡΑΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΙΣΜΑ ΤΟ ΑΛΛΑΓΜΑ Η ΝΑΝΟΥΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΓΙΟΥ ΤΟΥ ΚΑΠΟΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ΣΤΑ ΡΕΠΟ ΤΟΥ ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΟ ΜΠΑΝΙΟ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ Η ΤΟ ΝΑΝΟΥΡΙΣΜΑ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΘΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΝΑ ΠΑΡΩ ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΠΩ...
ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΙΣΩΣ ΑΠΟΡΗΤΑΙ "ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟ PC ΠΩΣ ΕΙΣΑΙ?'' ΝΑ ΝΑΙ ΚΑΛΑ ΤΟ RELAX ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΧΩ ΔΙΠΛΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΥΝΑΩ ΓΙΑ ΝΑ ΝΑΙ ΗΡΕΜΟΣ ΓΙΑΤΙ ΜΗ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΗΣΥΧΑ ΜΩΡΑΚΙΑ ΟΤΑΝ ΕΚΝΕΥΡΙΣΤΟΥΜΕ ΑΛΙΜΟΝΑ ΜΑΣ!!!
ΟΜΩΣ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΜΩΡΟ ΜΟΥ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΘΑ ΕΚΑΝΑ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΩΡΑ ΜΑΚΡΙΑ ΤΟΥ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΛΟΓΩ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΙΨΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΦΗΝΩ ΕΝΝΟΕΙΤΕ ΣΕ ΚΑΛΑ ΧΕΡΙΑ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΚΕΨΗ ΜΟΥ ΟΥΤΕ ΛΕΠΤΟ ΑΦΗΡΗΜΕΝΗ ΠΑΝΤΑ ΠΛΕΟΝ ΜΑΚΡΙΑ ΤΟΥ ΟΣΕΣ ΓΙΝΑΤΕ ΜΑΝΕΣ ΣΙΓΟΥΡΑ ΜΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ, ΟΣΕΣ ΟΧΙ ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΕΤΟΙΜΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΝΤΩΝ ΜΗΝ ΒΙΑΣΤΕΙΤΕ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΕΤΟΙΜΕΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ!!!
ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟ 8ΕΜΑ ΦΙΛΙΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΔΙΑΒΑΣΑΝ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ !!!
Σάββατο 24 Ιουλίου 2010
❝ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΜΑΔΕΣ ❞
Με τη γέννηση του μωρού σας και την επιστροφή στο σπίτι, όλη σας η ζωή αλλάζει, τα
συναισθήματα της στοργής και της αγάπης θα είναι τόσο δυνατά που θα νιώθετε η πιο
ευτυχισμένη γυναίκα του κόσμου.
Πολύ σύντομα θα αναρρώσετε από το στρες της εγκυμοσύνης και του τοκετού και το
σώμα σας θα επανέλθει στα φυσιολογικά του επίπεδα. Ακόμη και αν υποβληθείτε σε
καισαρική τομή, οι χειρουργικές τομές θα επουλωθούν σύντομα και εσείς θα είστε έτοιμη
να αναλάβετε δραστήρια τον υπέροχο και μοναδικό ρόλο της μαμάς.
Μην ανησυχήσετε καθόλου εάν βιώσετε κάποιες συναισθηματικές μεταπτώσεις, οι αλλαγές
στο ορμονικό σας σύστημα ενδέχεται να σας δημιουργήσουν κάποια μικρή μελαγχολία.
Προσπαθήστε να κρατήσετε αυτά τα συναισθήματα υπό έλεγχο και να μην τα αφήσετε
να σας κυριεύσουν. Σκεφτείτε ότι είναι ένα στάδιο απόλυτα φυσιολογικό μετά την
εγκυμοσύνη και τον τοκετό, το οποίο δεν συμβαίνει αποκλειστικά σε εσάς αλλά στις
περισσότερες μητέρες!
Χαρείτε το μωρό σας και προσπαθήστε να μην απομονώνεστε. Εκμεταλλευτείτε τις ώρες
που κοιμάται το μωρό σας και κοιμηθείτε και εσείς. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να
κουράζεστε κάνοντας τις δουλειές του σπιτιού στους ίδιους ρυθμούς με πριν. Να είστε
σίγουρη ότι θα υπάρχει πλήρης κατανόηση από το σύντροφό σας και τους στενούς
φίλους και συγγενείς που θα χαρούν να σας προσφέρουν τη βοήθειά τους.
0-6 μηνών
• Προσφέρετε στο μωρό σας αγάπη, στοργή, συνεχή σωματική επαφή, ζεστασιά, αγκαλιές, χάδια και γλυκόλογα. Κάντε το να νιώσει ασφάλεια, φροντίδα και θαλπωρή.
• Χαρίστε του όλη σας την αφοσίωση! Όταν είστε μαζί, μιλήστε του ή τραγουδήστε του ... στην αλλαγή της πάνας, στο μπάνιο, στο φαγητό, στην βόλτα, στο αυτοκίνητο, στα ταξίδια, στα ψώνια. Χρησιμοποιείστε απλές και καθαρές εκφράσεις και απευθυνθείτε στο μικρό σας από την αρχή με το όνομά του. Έτσι το μωράκι σας θα νιώθει ότι βρίσκεται με ανθρώπους που το αγαπούν και το φροντίζουν και θα αισθάνεται σιγουριά και ασφάλεια.
• Παρατηρείστε τις αντιδράσεις και τις εκφράσεις του μωρού σας ... πότε είναι αναστατωμένο και πότε είναι ευδιάθετο ... και προσπαθήστε να ερμηνεύσετε την συμπεριφορά του. Ανταποκριθείτε κάθε φορά που προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί σας! Είναι μύθος ότι τα μωρά κακομαθαίνουν όταν τους δίνετε προσοχή ... το αντίθετο! Νιώθουν ασφάλεια και χαρά.
• Να είστε σίγουρη ότι το πιο ενδιαφέρον για το μωράκι σας, σε αυτό το στάδιο, είναι η εξερεύνηση του προσώπου σας. Κάντε του αστείες γκριμάτσες και παιχνιδάκια, μιλήστε του πρόσωπο με πρόσωπο, μιμηθείτε τους ήχους που κάνει για να του δείξετε το ενδιαφέρον σας.
Όλα αυτά θα του δημιουργήσουν ευεξία και ευχάριστα συναισθήματα!
6-12 μηνών
Το μωράκι σας έχει αρχίσει πια να μεγαλώνει και να αναπτύσσει με εντυπωσιακά γρήγορους ρυθμούς τις κινητικές και λεκτικές του ικανότητες.
• Αφιερώστε χρόνο στο παιχνίδι μαζί του. Ενθαρρύνετέ το να τεντώνεται για να πιάσει διάφορα αντικείμενα. Προσπαθήστε να χορεύετε μαζί του, στον ήχο της μουσικής, για να του μάθετε μια ρυθμική κίνηση ή και να χτυπά παλαμάκια.
• Τώρα πια το μωράκι σας βρίσκεται στο στάδιο εκείνο της μυϊκής ενδυνάμωσης όπου αρχίζει να ελέγχει και να συντονίζει τις κινήσεις του. Βοηθήστε το δίνοντάς του παιχνιδάκια ώστε να μάθει να τα κρατά με το ένα ή και με τα δύο χεράκια. Να είστε σίγουρη πως θα ξετρελαθεί μαθαίνοντας πώς να χρησιμοποιεί το σώμα του, πώς να κάθεται και πώς να μπορεί, μόνο του πια, να φτάνει τα αγαπημένα του αντικείμενα.
• Πλέον έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται ήχους από το περιβάλλον του, να αντιδρά σε αυτούς και να προσπαθεί να τους εντοπίσει. Μιλήστε του, τραγουδήστε του, πείτε του όμορφα ποιηματάκια, φωνάξτε το με το όνομά του ... θα εκπλαγείτε από τις αντιδράσεις του.
• Πείτε του απλές λεξούλες και ενθαρρύνετέ το να τις επαναλάβει μετά από εσάς. Το μικρό σας έχει αρχίσει να βγάζει ήχους, αντιδρώντας στις δικές σας κουβέντες, να προσπαθεί να ελέγξει την δύναμη της φωνής του και να αρθρώνει τις πρώτες του μικρές λεξούλες, όπως «μπαμπά» και «μαμά». Ενθαρρύνετέ το να μιλάει, αφιερώστε του χρόνο, ρωτήστε το πράγματα, πείτε του απλές λεξούλες και θα εκπλαγείτε από το πόσο γρήγορα το μικρό σας θα αρχίσει να τις επαναλαμβάνει αλλά και να τις συνδέει με τα αντίστοιχα αντικείμενα.
12+ μηνών
• Το μικρό σας έχει πια αρχίσει να τελειοποιεί τον συντονισμό των κινήσεών του. Στέκεται, μπουσουλάει με ταχύτητα αστραπής ενώ παράλληλα κάνει και τις πρώτες του δειλές προσπάθειες να σταθεί, στηριζόμενο από την καρέκλα, το τραπέζι ή το πόδι του μπαμπά ... είναι ο καιρός που σύντομα θα μπορεί να περπατάει κιόλας. Δώστε του παιχνίδια από τα οποία μπορεί να στηριχτεί, βοηθήστε το να σταθεί στα πόδια του και ενθαρρύνετέ το να σας πλησιάσει ... σταθείτε σε μικρή απόσταση και ανοίξτε την αγκαλιά σας ώστε να το παρακινήσετε να έρθει κοντά σας ... ποιος θα μπορούσε να αντισταθεί στην τόσο γλυκιά και ζεστή αγκαλιά της μανούλας;
• Επίσης έχει αναπτυχθεί σημαντικά η ικανότητά του να αντιλαμβάνεται και να αντιδρά σε ερεθίσματα. Δώστε του παιχνιδάκια και δείξτε του πώς να τα βάζει μέσα σε κουτιά, δώστε του χαρτιά και αφήστε το να τα μουτζουρώσει, να τα τσαλακώσει, να τα σκίσει, μιλήστε του και βοηθήστε το να επαναλάβει αυτά που του λέτε ... τα μικρούλια σε αυτήν την ηλικία τρελαίνονται να αντιγράφουν τους μεγάλους και να προσπαθούν να κάνουν ό,τι κάνετε και εσείς.
❸ Ύπνος
Το μωρό σας τον πρώτο μήνα της ζωής του θα κοιμάται καθημερινά τις περισσότερες
ώρες της ημέρας. Όμως, από τις αρχές του δεύτερου μήνα θα ζωηρέψει και θα περνάει
μεγαλύτερα διαστήματα της μέρας ξύπνιο. Τα γεύματα θα αραιώσουν σταδιακά και σιγά -
σιγά ίσως αρχίσει να παραλείπει το νυχτερινό του γεύμα και να κοιμάται περισσότερες
ώρες τη νύχτα.
Aκόμη και όταν σταθεροποιηθούν οι ώρες ύπνου του μωρού σας, ενδέχεται να
παρουσιαστούν κάποιες μικρές ανησυχίες. Κάποια μωρά αυτής της ηλικίας συγχέουν
τη μέρα και τη νύχτα με αποτέλεσμα να κοιμούνται περισσότερο κατά τη διάρκεια
της μέρας.
Για να αποτρέψετε αυτή τη συνήθεια, βοηθήστε το να κοιμάται όσο το δυνατό
γρηγορότερα μετά τα νυχτερινά του ξυπνήματα. Αποφύγετε να ανάβετε το φως, να
του μιλάτε και να παίζετε μαζί του το βράδυ ενώ, αν χρειαστεί να το ταΐσετε ή να το
αλλάξετε, προσπαθήστε να το ανησυχήσετε όσο το δυνατόν λιγότερο.
Εάν έχει ανήσυχο ύπνο, αφήστε το να εκτονώσει την ανησυχία του ακόμα και αν
χρειαστεί να κλάψει για λίγα λεπτά. Βεβαιωθείτε όμως ότι το κλάμα δεν οφείλεται σε
πείνα ή πόνο.
❹ | Διατροφή | ||
Η διαδικασία ταΐσματος του βρέφους είναι μια ιεροτελεστία για τη μητέρα και το νεογέννητο μωρό της, η οποία δεν έχει να κάνει μόνο με την τροφή αλλά και με την επικοινωνία και την θαλπωρή που ενδυναμώνει τη σχέση τους. Ιδανικά το μωρό σας από το πρώτο μήνα μέχρι και τον έκτο θα τρέφεται με το δικό σας μητρικό γάλα. Αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα από εσάς τότε το μωρό σας θα τραφεί με γάλα α’ βρεφικής ανάπτυξης, το οποίο μπορείτε να προμηθευτείτε από φαρμακεία. Οι κρέμες και οι στερεές τροφές θα εισαχθούν στο διαιτολόγιο του μωρού μετά τον έκτο μήνα και αυτό γιατί τα μωρά σε αυτή την ηλικία δεν έχουν τον απόλυτο έλεγχο των μυών της γλώσσας και των χειλιών τους και έτσι είναι δύσκολο το τάισμα με το κουτάλι. Επίσης, το πεπτικό σύστημα των βρεφών σε αυτή την ηλικία δεν έχει την δυνατότητα να ανεχτεί ορισμένες στερεές τροφές. Όταν θα έρθει αυτή η στιγμή, καλό θα ήταν να ξεκινήσετε με ειδικές μαλακές τροφές, ανάλογα με τις οδηγίες του παιδιάτρου. ❺ Το μπάνιο του μωρού Tο μπάνιο για το μωρό σας είναι απαραίτητο κάθε μέρα από την πρώτη στιγμή της ζωής του. Λίγο περισσότερη προσοχή χρειάζεται τις δύο πρώτες εβδομάδες και μέχρι να πέσει ο ομφάλιος λώρος, όπου θα πρέπει να το πλένετε μόνο με σφουγγάρι: Ξαπλώστε το σε μια οποιαδήποτε επιφάνεια σε άνετη θέση και βάλτε πάνω στις σκληρές επιφάνειες μια κουβερτούλα ή μια μαλακή πετσέτα. Βεβαιωθείτε ότι το δωμάτιο είναι ζεστό. Προτού ξεκινήσετε έχετε πλάι σας μια λεκάνη με νερό, ένα υγρό μαλακό πανί και βρεφικό σαπούνι. Πλύνετε πρώτα το προσωπάκι του με σκέτο νερό ώστε να μην ερεθιστούν τα μάτια και το στόμα του. Έπειτα βουτήξτε το πανί στη λεκάνη με το σαπουνόνερο και πλύνετε το υπόλοιπο κορμάκι του, δίνοντας έμφαση στη περιοχή της πάνας. Δείξτε ιδιαίτερη προσοχή στη περιοχή γύρω από τα αυτιά, γύρω από το λαιμό και στις μασχάλες. Και για τα κοριτσάκια, στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Μετά τις δύο πρώτες εβδομάδες και αφού πέσει ο λώρος δοκιμάστε να βάλετε το μωράκι σας κατευθείαν στο νερό, μέσα στην ειδική μπανιέρα. Τα πρώτα του μπάνια θα πρέπει να είναι όσο πιο ήπια και σύντομα γίνεται ενώ, αν δείξει δυσαρέσκεια στην επαφή του με το νερό, καλό θα ήταν να συνεχίσετε για μερικές εβδομάδες ακόμη τον καθαρισμό του με σφουγγάρι και κατόπιν να ξαναδοκιμάσετε. Το πότε θα είναι έτοιμο θα σας το δείξει από μόνο του. Όταν συμβεί αυτό γεμίστε μία μικρή μπανιέρα με 5 εκ. νερό, το οποίο θα το αισθάνεστε χλιαρό (36-37C) και όχι ζεστό και βεβαιωθείτε προτού ξεντύσετε το μωρό, ότι το δωμάτιο θα έχει την ιδανική θερμοκρασία. Θα χρησιμοποιήσετε τα ίδια αξεσουάρ που μεταχειριζόσασταν όταν το κάνατε μπάνιο με το σφουγγάρι, καθώς και ένα δοχείο για το ξέβγαλμα. Ποτέ μην αφήσετε το μωράκι σας μόνο του στο μπάνιο, ούτε για ένα δευτερόλεπτο, όσο επείγουσα και αν είναι η δουλειά που έχετε να κάνετε. Αν αντιληφθείτε ότι απολαμβάνει το μπάνιο του, αφήστε το λίγη ώρα να πλατσουρίσει με το νερό. Μ’ αυτό το τρόπο μαθαίνει να μην το φοβάται. Το μπάνιο θα πρέπει να είναι μια χαλαρωτική και καταπραϋντική εμπειρία, γι’ αυτό μη βιάζεστε να τελειώσετε τη διαδικασία, εκτός εάν το μωράκι σας ταλαιπωρείται. Μετά την ηλικία των 8-10 μηνών τα παιχνίδια μπάνιου που επιπλέουν γίνονται μοναδική χαρά. Γι’ αυτό χρησιμοποιήστε τα και μετατρέψτε το μπάνιο σε μια πολύ ευχάριστη εμπειρία! Όταν ολοκληρώσετε το μπάνιο,, σκεπάστε το μικρό με μια μαλακή μπουρνουζοπετσέτα για να κρατήσετε το κεφαλάκι του ζεστό. Προτιμήστε να κάνετε μπάνιο το μωρό σας τις απογευματινές ώρες καθώς αυτό είναι ένας πολύ χαλαρωτικός τρόπος για να το ετοιμάσετε για ύπνο. ❻ Αλλαγή της πάνας και ασφάλεια Για την αλλαγή της πάνας του μωρού σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα Πως να αλλάξετε το μωρό σας: • Βασική προϋπόθεση πριν ξεκινήσετε την αλλαγή της πάνας είναι να έχετε πλύνει καλά • Απομακρύνετε την λερωμένη πάνα. Με μια μωροπετσέτα καθαρίστε το δέρμα του • Πλύνετε την ευαίσθητη περιοχή του μωρού και τον ποπουδάκο του στο μπάνιο με • Σκουπίστε απαλά ταμπονάροντας με την πετσέτα την περιοχή. • Για την πρόληψη των ερεθισμών τοποθετήστε στην περιοχή που καλύπτει η πάνα • Aφήστε για λίγο το μωράκι σας γυμνό ώστε να απορροφηθεί η κρέμα και έπειτα Για την αλλαγή της πάνας θα χρειαστείτε τα εξής προϊόντα: • μια καθαρή πάνα και καθαρά ρουχαλάκια• μωροπετσέτες ή ζεστό νερό και βαμβάκι • κρέμα ή λοσιόν ειδική για βρέφη • σακούλα απορριμμάτων για να πετάξετε την λερωμένη πάνα ❼ Κολλικοί Τα μωράκια συνήθως αναπτύσσουν κολικούς μεταξύ της δεύτερης και της τέταρτης εβδομάδας της ζωής τους. Στη περίπτωση αυτή κλαίνε απαρηγόρητα, εκτείνοντας ή • Αν θηλάζετε, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι τροφές όπως το λάχανο, η καφεΐνη, τα • Πάρτε το μωρό σας αγκαλιά ή βάλτε το σε ένα μάρσιπο και κάντε βόλτες μέσα στο • Ξαπλώστε το μωρό σας μπρούμυτα πάνω στα γόνατα σας και τρίψτε του την πλάτη ❽ Θηλασμός και μητρικό γάλα Ο θηλασμός είναι η απόλυτη πράξη συναισθηματικού δεσίματος του μωρού με τη Θα μπορούσαμε να πούμε πραγματικά ότι το μητρικό γάλα είναι αναντικατάστατο, • Είναι βιολογικά εξειδικευμένο για να προάγει την ανάπτυξη του εγκεφάλου. • Είναι η μόνη τροφή που είναι ιδανική σε θρεπτικά στοιχεία ούτε υπερβολικά • Προστατεύει το βρέφος από διάφορες λοιμώξεις, ιώσεις, αλλεργίες και αναιμία. • Είναι εύπεπτο, και ελαχιστοποιεί τους κολικούς και τη δυσκοιλιότητα. • Είναι πάντα προσιτό στο μωρό και του επιτρέπει να ρυθμίζει μόνο του το πόσο θα φάει. • Ηρεμεί το μωρό όταν κλαίει ή είναι νευρικό. • Παράλληλα βοηθάει τη μαμά να ξαναβρεί τη φόρμα της καθώς συνεπάγεται μια Σε περίπτωση που ο γιατρός σας δεν σας επιτρέψει να θηλάσετε ή αν για οποιοδήποτε |
Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010
❝ Πόσο μ'αρέσει το blogging.... ❞
ΑΝ ΚΑΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ ΠΛΕΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ ΜΟΥ ΟΜΩΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΘΑ ΞΕΚΛΕΒΩ ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟ BLOG ΜΟΥ...